Twingly statistik

torsdag 28 juni 2007

På You Tube får fördomarna fritt blås

En filmsnutt, tagen i samband med ett polisingripande i Malmö nyligen, vållar stor debatt just nu. Frågan är i korthet om polisen gör rätt eller fel, om det finns fog för sättet de behandlar en kille som de gripit på.
Som så ofta i sådana här sammanhang står ord mot ord. Killen som gripits har en helt annan version av vad som hände än vad de inblandade civilpoliserna har.
Tittar man på filmsnutten, ser det rent spontant otrevligt ut. Det är blod och skrikande och gapande och upprörda åskådare till det hela (värt att notera är att polisen inte försöker stoppa filmandet; jag har själv varit med om att poliser slitit kameran från folk som filmat polisingripanden).
Det är svårt att uttala sig om detta baserat bara på filmen, eftersom det finns olika uppgifter om vad som hände innan det gick så långt att det blev blod och handbojor.
Obehagligast är dock den debatt som förs via kommentatorsinläggen till filmen på You Tube. Där är det fritt fram att uttrycka dom mest hårresande saker, saker jag tror skulle vara åtalbara om dom framfördes i en svensk tidning eller på en svensk blogg.
Lite rädd blir man också när man läser en stor del av de här inläggen.
Skolan måste ha misslyckats med rätt många, på många vis, av dem som på ett fruktansvärt uselt språk luftar sina fördomar och sitt hat.

Jah Hollis

PS. Jag vet inte om man kan koppla ihop filmen från Malmö med detta. Men det känns som om det på något vis hänger ihop, i alla fall när man läser You Tube-kommentarerna. DS.

Inga kommentarer: