Twingly statistik

måndag 11 juni 2007

Porgy and Bess lindrade söndagsångesten

Söndag och all den goa ledigheten man hade framför sig redan i tisdags är borta utan att några under inträffat. Läge för söndagsångest med andra ord, men en cykeltur i solgasset, till Malmö Opera och Musikteater (gamla Stadsteatern) gav lindring.
M hade frågat om jag ville följa med och kolla Gershwins opera (jodå jag lyssnar på det med) Porgy and Bess i en gästspelsuppsättning av sydafrikanska Cape Town Opera, och det ville jag ju.
En alldels förträfflig kur för söndagsångest, visade det sig.
Visst känner vi väl alla till Summertime, operans allra största hit (som dök upp tidigt i föreställningen) och kanske en och annan låt till.
Men Porgy and Bess visade sig innehålla mer, mycket mer. Ståryn var, som i många operor, inte jättedjup eller komplicerad, men den håller måttet.
Kärlek, sorg, död, glädje, lycka, gott versus ont och alla de klassiska ingredienserna.
Den största behållningen var musiken och alla de duktiga aktörerna. Många fina soloprestationer, men frågan är om inte det roligaste var när hela den stora ensemblen var inne på scenen samtidigt.
Då var inte allt fokuserat på någon enstaka person, utan det hände en massa saker överallt, och man glömde att det var minst 35 grader varmt inne i teaterladan.
Det finns många skäl till att man skulle kunna se om en sådan föreställning, men för Malmös del var det den sista i gästspelet.
Applåderna och ovationerna efteråt var mycket välförtjänta.

Jah Hollis

2 kommentarer:

Lillebror sa...

En mycket bra uppsättning som tyvärr fick alldeles för kort tid i Malmö. Såg den på premiären och fick då som bonus skåda alla som är världsberömda i hela Malmö.

Jah Hollis sa...

Inklusive brandchefen då...?