Twingly statistik

fredag 22 juni 2007

Var i Stockholm bodde Bob Marley?

Det är 30 år sedan Bob Marleys mest, kommersiellt, framgångsrika skiva, Exodus, kom ut. Själv har jag inte hunnit skaffa 30-årsutgåvan, men efter att ha läst ett par brittiska artiklar om tillkomsten av Exodus ville jag ju gärna höra låtarna igen.
Så praktiskt då, att man innehar de fyra plattorna som utgör Songs of Freedom, boxen som sammanfattar Bob Marleys karriär på Island (utgiven på hans egna bolag Tuff Gong).
Där finns musiken och där finns också, i den inhäftade boken med information om musiken, några berättelser ur Bob Marleys liv och karriär.
Exodus spelades ju in i England efter att Bob Marley blivit skottskadad vid ett regelrätt mordförsök på honom. Så en tid bodde Bob Marley för sin egen säkerhets skull i London.
I Songs of Freeedom kan man läsa hur Bob Marley några år tidigare, 1971, bodde en kort tid i Stockholm. Det är musikern John "Rabbit" Bundrick som berättar historien under rubriken "From Ska to Scandinavia: Bob Goes To Stockholm."
Den då utanför Jamaica så gott som okände Bob Marley var inkallad av Johnny Nash för att bidra med musik till en svensk film där Johnny Nash spelade mot bland andra Christina Schollin.
Filmen föll väl i glömska rätt snart, men Johnny Nash fick några hitlåtar bland annat med Bob Marleys Stir it Up.
Berättelsen om Bob Marleys vistelse i Stockholm är rolig läsning, men man får aldrig veta var i Stockholm han bodde (han bodde tillsammans med Johnny Nash och Rabbit) eller hur länge han stannade.
Det vore kul att höra från någon som vet mer om Marleys Stockholms-sejour.

Jah Hollis

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bob Marley bodde 1971 några månader tillsammans med andra musiker i en villa i Nockeby/M

Jah Hollis sa...

Oj då!
Du vet inte närmare vilken adress det var? Det är mest av ren nyfikenhet jag undrar.

Anonym sa...

Han bodde i mitt hus. För övrigt så hade vi förra veckan besök av John Rabbit Bundrick, numera The Who. Han bodde i huset samtidigt med Bob M o Johnny Nash/M

Jah Hollis sa...

Skulle man inte kunna få komma dit och kika bara? Jag ska till Stockholm nästa vecka. Du kan få min e-postadress om du vill vara mer diskret.
Jag är stor Marley-beundrare och såg honom flera gånger live. Dessutom gillar jag Free där ju Rabbit också var med (och the Who är också favoriter).

Katarina Jönsson sa...

Jag har hört att Bob Marley jobbade på SöS när han var här - stämmer det?

Jah Hollis sa...

Vad jag vet var han anlitad av Johhny Nash (som var en större stjärna då) för att hjälpa till med att skriva musik till filmen som Christina Schollin och Johnny Nash medverkade i. Att han skulle ha behövt extraknäcka på sjukhus låter inte speciellt troligt, men det vore roligt att få veta mer från någon som känner till mer om det hela.

Anonym sa...

Använd google.


"Någonstans på Sigurdsvägen i förorten Nockeby satt han under några sommarmånader 1971 och skrev musik till en film med Johnny Nash och Christina Schollin. I filmen spelar Schollin snygg svensk flygvärdinna och Nash en ännu snyggare amerikan som har problem med de amerikanska militärmyndigheterna.

Anonym sa...

Hej,
finns det någon möjlighet att få kontakt med dig? Jag håller på att skriva en bok om Marley.
Hälsningar
micket@sverige.nu

Anonym sa...

Sigurdsvägen 11. Ett jättesött rosa hus med blå dörr, jag går förbi varje dag. /En granne 3 hus ifrån ;)